Actueel

We houden u graag op de hoogte van belangrijke ontwikkelen op het gebied van verantwoorde kredietverlening en het voorkomen van problematische schulden. Nieuws: u vindt het hier

27-3-2024

‘Naast basisschuldhulpverlening ook minimumeisen stellen aan vroegsignalering’

Nationale ombudsman Reinier van Zutphen is tevreden over het verbeterplan van demissionair minister Carola Schouten van SZW, dat zeven concrete elementen bevat die de basisschuldhulpverlening door gemeenten minimaal moet bevatten. In het aprilnummer van het BKR-magazine Inzichtelijk voegt hij er echter aan toe ‘dat het dweilen met de kraan openblijft, als de structurele problemen in de samenleving niet worden opgelost’.

13-2-2024

Herziening EU-richtlijn consumentenkrediet: betere bescherming voor consumenten?

Door een nieuwe herziening gaat de EU-richtlijn consumentenkrediet ook gelden voor leningen van minder dan 200 euro en tot 100.000 euro (dit was 75.000 euro) en bepaalde koop-op-afbetaling-regelingen zoals Buy Now Pay Later (BNPL). Consumenten in de hele Europese Unie (EU) zijn daardoor vanaf eind 2026 beter beschermd bij online kredietaanvragen.

13-2-2024

Geldzorgen bij werknemers: praat erover!

In Nederland wordt jaarlijks 500.000 keer een loonbeslag opgelegd en dat aantal stijgt. Het geeft aan dat schulden niet alleen voorkomen bij mensen zonder betaalde baan, maar ook bij werknemers. Een oplossing is gelegen in het idee om praten over schulden uit de taboesfeer te halen. De gemeente Zoetermeer en Rabobank hebben hun krachten gebundeld om werkgevers te helpen zorgen over geld en schulden bij werknemers te signaleren en aan te pakken.

13-2-2024

ING Spaaronderzoek: veel mensen hebben onvoldoende spaarbuffer

Afgelopen december publiceerde de ING de resultaten van het ING Spaaronderzoek. Daaruit blijkt dat sparen Nederlanders in het bloed zit, maar ook dat lang niet iedereen over een voldoende spaarbuffer beschikt. We bespreken de resultaten met Japke Kaastra, Head of Financial Health bij ING.

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief en krijg elke maand het laatste nieuws en interessante kennis en ontwikkelingen in je mailbox. U kunt u altijd weer afmelden.

Aanmelden voor nieuwsbrief Inzichtelijk